Zsédát a 3D-s Van Gogh képek nyűgözték le, míg a sztárfodrász a Mandulavirágzás-ért lelkesedett

Az amszterdami Beurs van Berlage falai közül elsőként Budapestre érkezett az eddigi legnagyobb, több mint 200 digitálisan felújított képet számláló, részben 3D animációban is megtekinthető “Vincent van Gogh Álmai” című kiállítás. A kiállítás egy különleges eseménynek adott otthont július 25-én, ahol az exkluzív tárlatvezetés mellett Van Gogh kedvenc italával koccintottak a vendégek.

Az eseményt Oláh Ádám, a Magyar Abszint Társaság alapító tagja nyitotta meg, aki a rövidital fogyasztás érdekességeiről mondott néhány szót. Kiemelte, hogy “Az abszint kétségkívül a világ legfélreértettebb itala. Kevesen tudják, hogy nem rövidital, nem kábítószer, nem mérgező, és Vincent van Gogh levágott füléért sem felelős. Az abszint a 18. század luxusitala volt, amelyet nem holmi mitikus hatás, hanem az íze tett népszerűvé, mielőtt olcsó változatain és hamisítványain keresztül lejáratták volna, hogy aztán az össznépi alkoholizmus bűnbakjává tegyék.

Nemcsak a művészek, hanem az egész francia nép kedvence volt ez az ürmös-ánizsos párlat, melyet bár tömény koncentrátumként palackoznak, a fogyasztása mindig is erős hígítás és ízlés szerinti édesítés után történt, így nem erősebb egy pohár bornál. Az abszint újjászületése azonban számtalan hamisítvány és új keletű tévhit elterjedésével kezdődött meg húsz évvel ezelőtt, így a Zöld Tündér csak lassanként foglalja el újra a helyét a minőségi égetett szeszek között.”

A rendezvényen a sztárvilág krémje is tiszteletét tette. Az egyik legnépszerűbb énekesnőnk, Zsédenyi Adrienn (Zséda) is részt vett az első „Abszint esten”. A „Napraforgók” c. 3D-s animációban is megtekinthető kép előtt nagy lelkesedéssel osztotta meg velünk, hogy korábban még nem látott ilyen lenyűgöző és modern tárlatot Magyarországon. „Magával ragadó, ahogyan az új technológia által életre kelnek a festő álmai, és elénk tárul a művész világa.” – méltatta a tárlatot Zséda, aki férjével és barátnőjével érkezett a kiállításra.

Az előadást tárlatvezetés követte, ahol a VAM Design Center művészettörténetben is jártas kollégái a kiállítás különlegességeiről beszéltek. Az évtizedek alatt elkallódott, megsérült vagy kifakult festmények az új digitális technikával eredeti színeikben pompáztak, miközben Van Gogh álmát is valóra váltották: a nagyközönség egy helyen tekinthette meg a művész alkotásainak nagy részét. A világhírű képek új dimenzióba emelésével egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoztak ki a művekből. A kiállítás egy részét alkotó különleges animációkat a látogatók speciális 3D-s szemüvegek segítségével élvezhették.

A technikának köszönhetően láthatóvá vált a posztimpresszionista művész játéka a fényekkel és perspektívával - miközben a képek összes apró részlete elénk tárult. A csodálatos, élénk színekben pompázó művek és animációk, a festő saját jegyzeteivel, illetve leveleivel kiegészítve izgalmas betekintést engedtek a Van Gogh különleges világába és az álmaiba. Van Gogh több mint 200 művét – többek között az „Önarckép”, „Aratás Provance-ban”, „Csendélet almákkal”, „Regényt olvasó nő” vagy a „Magvető” című alkotásait időrendben és teljes életnagyságban láthatták a vendégek és a média kiemelkedő képviselői. A kiállítás különlegessége, hogy a művész álmai a leghíresebb festményein és életrajzi érdekességein keresztül tárultak elénk, többek között a művész saját öccséhez, Theo - hoz írt levelei alapján.

Forrás --> www.nokorszak.hu