Fókuszban az abszint

Múlt héten a VAM Design által rendezett Abszint Esten lehullott a lepel, fény derült számos titokra és tévhitre a mágikus zöld itallal kapcsolatban. Az eseményre tiszteletét tette a sztárvilág krémje: Hajas László mesterfodrász, Sipos F. Tamás énekes, Kovács Katalin olimpiai bajnok és a bájos énekesnő Zséda is.

Az abszint bő kétszáz éves történetét a Magyar Abszint Társaság alapítótagja Oláh Ádám mutatta be a VAM Designban megrendezésre került Abszint Este keretében. A tévesen likőrként aposztrofált italt (valójában párlat, hiszen hozzáadott cukrot nem tartalmaz!) - árulta el Ádám - technikailag a Ginhez illetve az Ouzohoz hasonlóan készítik: "Fognak egy kész alkoholpárlatot, ami többé-kevésbé semleges, és ebbe áztatnak fűszereket - fehérürmöt, római édesköményt és ánizst - majd ezeket együtt ismét lepárolják. Ekkor egy illóolajokban gazdag, aromás párlatot kapnak. Ebbe ismét fűszereket áztatnak - másféléket. Ekkor lesz az abszint zöld, vagy ritkábban más színű. Majd érlelni is szokták, illetve higítják - és palackozzák."

Zöld, sárga, vörös színekben pompázó rövidital, amit cukorral kínálnak és meggyújtva fogyasztanak - ez a kép él bennünk, ha meghalljuk a szót: abszint. Tévesen! A "szokás" nem több, mint húsz éves (tehát Van Gogh és Toulouse-Lautrec társasága egész biztos nem így fogyasztotta) és Csehországból származik, amikor is a kilencvenes évek elején abszint néven olyan italt kezdtek gyártani, aminek vajmi kevés köze volt a századforduló francia lokáljainak legendás italához. Oláh Ádám az eseményre résztvevőknek bemutatta az abszint helyes fogyasztását: "Az abszintot sosem fogyasztották röviditalként - ez egy elég vastag mai téveszme. Kitöltöttek körülbelül 2-3 cent abszintot egy boros pohárba (vagy később abszintos pohárba), erre rátettek egy abszint-kanalat és cukrot, majd jeges vízzel higították az abszintot az ötszörösére."

Az előadó szerint nagyon kevesen ismerik az abszint fogyasztásának kultúráját. "Ma az abszint egy szenzációs név, amivel szó szerint bármilyen szemetet el lehet adni. Jelenleg ott tartunk, hogy hamisítványokat teljesen változó árakon árulnak, míg igazi abszintot 10000 forint alatt nem adnak oda. Miért? Mert az emberek kifizetnek ennyi pénzt az abszintért - ha valódi." - magyarázta a helyzetet a szakértő. A dolog pikantériája annyi, hogy anno az egyik legolcsóbb italként tartották számon a századforduló bohémei az abszintot. Tehát, nagysikerű művészek fillérekért jutottak a különleges italhoz. A “Vincent van Gogh Álmai” című kiállítás Hajas Lászlót, Zsédát, Sipos F. Tamást és Kovács Katalint is érdekelte. A szervezők a nagy sikerre való tekintettel az Abszint Estet egy hónap múlva megismétlik.Melcher de Wind, a kiállítás ötletgazdája, producere.

Forrás --> www.napiaszonline.hu