Elkészült a stratégia: a régió logisztikai központjává válhat Magyarország

A kormány elfogadta az Országos Középtávú Logisztikai Stratégiát. A most elkészült tervdokumentum célja, hogy hazánk, kihasználva Európa nyugati és keleti részét összekötő szerepét – a régió logisztikai szolgáltató-központjává válhasson. Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester elmondta, Kecskeméten az elmúlt években több mint 20 milliárd forint értékben valósult meg logisztikai beruházás, a felmerülő piaci igényekre pedig az oktatás terén is reagálnak, jövőre ugyanis duális logisztikai mérnökképzés is indul Kecskeméten.

Nagy tartalékok vannak Magyarországon a logisztika terén – hangzott el a 2014–2020-as középtávú logisztikai stratégiát bemutató sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A most elfogadott tervdokumentum célja, hogy hazánk kedvező földrajzi fekvését kihasználva, a 2020-ig tartó EU-s tervezési periódusban hatékonyan érvényesítse a szektornak tulajdonítható pozitív nemzetgazdasági hatásokat, a beruházások bővülését, növelve ezzel az ország versenyképességét.

„Úgy szokták mondani, hogy a logisztika a gazdaság vérkeringése. Közvetlenül negyedmillió embert foglalkoztat a logisztikai ágazat ma Magyarországon a bruttó nemzeti össztermék 6%-át biztosítva összesen - hangsúlyozta a logisztika szerepét Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Mivel egyes fejlett országokban ez az arány 10-17 százalék, a logisztikai ágazat még nagy fejlődés előtt állhat. Szemereyné Pataki Klaudia országgyűlési képviselő és alpolgármester elmondta Kecskeméten és térségében az utóbbi években 20 milliárd forint értékben valósult meg logisztikai beruházás, és nemcsak a jármű-, és gépipar, az agrár-, feldolgozó és élelmiszer-ágazatok is hozzájárultak a logisztika fejlődéséhez.

„A mai sajtótájékoztatón, mint már megvalósító partner tudunk részt venni és a tapasztalatainkat építettük be a stratégiai anyagba - hangsúlyozta az alpolgármester.

Hozzátette: ma már nemcsak a raktározásról és szállítmányozásról szól a logisztika, hanem sokkal összetettebb ez az iparág, és az oktatásnak és az infrastruktúra fejlesztésének követnie kell a változásokat. Kecskeméten jövőre indul a duális logisztikai mérnökképzés, amelyre már több nagyvállalat bejelentkezett partnerként, a tananyagot is közösen dolgozzák majd ki.

Forrás --> www.kecskemetitv.hu